benodigdheden 50 oliebollen:
* 1 liter melk
* 1 kilo bloem
* 75 gram gist
* 15 gram zout
* 15 milliliter rum of vanille aroma
* 1 of 2 appels
* 500 gram krenten en rozijnen (als je ze gevuld wil maken)
* 1 ei
werkwijze:
* doe de bloem in een grote kom en maak een kuiltje.
* verwarm de melk tot maximaal 30 graden. (als hij warmer is laten afkoelen tot hij 30 graden is anders werkt de gist niet)
* dan doe wat melk in een schaaltje (niet alle melk) en los langzaam de gist op.
* doe daarna het ei, de opgeloste gist en een beetje melk samen met de aroma in het kuiltje in de kom.
* vermeng het en doe langzaam de melk er beetje bij beetje bij meng het totdat er geen klonten meer in zitten.
* laat het een uur rijzen.
* doe dan het zout de appels en eventueel de krenten en rozijnen erbij
* vermeng het goed door elkaar en laat het een kwartier reizen
* tijdens het rijzen doe je zonnebloem olie in een frietpan of gewone pan en probeer de temperatuur op 180 graden te houden.
* als het gerezen is en de olie is warm doe je via een natgemaakte ijsschep het deeg in de pan en laat het ongeveer 5 minuten bakken tot het goudbruine oliebollen zijn. als ze na 5 minuten te licht zijn laat ze zitten tot beide kanten bruin zijn. en snij er eentje open om te kijken of hij gaar is.
tips:
* als je ze schept schep langs de randen om de lucht beter in het deeg te laten dan worden de. oliebollen ook luchtiger.
* niet haasten tijdens scheppen neem de tijd haastig maakt slordig.
* laat na het bakken ze uitlekken in een vergiet met keukenrol er in.
* gebruik zonnebloem olie om het in te bakken.
Eet smakelijk en heb een fijne kerst!