feest recepten

oliebollen 

benodigdheden 50 oliebollen:

 

* 1 liter melk

* 1 kilo bloem

* 75 gram gist

* 15 gram zout

* 15 milliliter rum of vanille aroma

* 1 of 2 appels

* 500 gram krenten en rozijnen (als je ze gevuld wil maken)

* 1 ei

 

 

werkwijze:

 

* doe de bloem in een grote kom en maak een kuiltje.

* verwarm de melk tot maximaal 30 graden. (als hij warmer is laten afkoelen tot hij 30 graden is    anders werkt de gist niet)

* dan doe wat melk in een schaaltje (niet alle melk) en los langzaam de gist op.

* doe daarna het ei, de opgeloste gist en een beetje melk samen met de aroma in het kuiltje in      de kom.

* vermeng het en doe langzaam de melk er beetje bij beetje bij meng het totdat er geen klonten    meer in zitten.

* laat het een uur rijzen.

* doe dan het zout de appels en eventueel de krenten en rozijnen erbij

* vermeng het goed door elkaar en laat het een kwartier reizen

* tijdens het rijzen doe je zonnebloem olie in een frietpan of gewone pan en probeer de                    temperatuur op 180 graden te houden.

* als het gerezen is en de olie is warm doe je via een natgemaakte ijsschep het deeg in de pan        en laat het ongeveer 5 minuten bakken tot het goudbruine oliebollen zijn. als ze na 5                      minuten te licht zijn laat ze zitten tot beide kanten bruin zijn. en snij er eentje open om te            kijken of hij gaar is.

 

 

tips:

 

* als je ze schept schep langs de randen om de lucht beter in het deeg te laten dan worden de.        oliebollen ook luchtiger.

* niet haasten tijdens scheppen neem de tijd haastig maakt slordig.

* laat na het bakken ze uitlekken in een vergiet met keukenrol er in.

* gebruik zonnebloem olie om het in te bakken.

 

 

Eet smakelijk en heb een fijne kerst!