grootbrood recepten

wit brood

Ingrediënten

patentbloem      5000 gram   100%  
gist        125 gram      2,5%
zout          75 gram      1.5%
suiker          50 gram      1%
bvm voor wittebrood        150 gram      3%
water ca. 2600 gram    52%
Deeggewicht      8000 gram  

Afwerking

  • Ongeknipt
  • Geknipt
  • Gesneden
  • Sesam of maanzaad

Aanwijzingen

Deegtemperatuur:   26°C
Bulkrijs:  5 minuten
Afwegen:  875 gram bij 52% water 
  ( wanneer afgewerkt met sesam of  maanzaad 25 gram in mindering  brengen)
Bolrijs of puntrijs:  45-60 minuten
Opmaken  
Narijs:  ± 70 minuten
Baktemperatuur:  ± 250°C
Baktijd:  ± 35 minuten
Uitkomst:  9 stuks

Werkwijze

  • Decoreren met sesam of maanzaad direct na het opmaken.
  • Knippen en snijden direct vóór het inschieten.
  • 3 minuten voor het einde van het bakproces de wasemschuif openen.
  • Na het bakken zo snel mogelijk lossen op planken of rekken.

tarwe brood

Ingrediënten

tarwemeel      2500 gram   50%  
patentbloem      2500 gram   50%
gist        125 gram    2,5%
zout          75 gram    1.5%
bvm voor bruinbrood        150 gram    3%
water ca. 2800 gram   56%
Deeggewicht      8150 gram  

Afwerking

  • Ongeknipt
  • Geknipt
  • Gesneden
  • Sesam of maanzaad

Aanwijzingen

Deegtemperatuur:  26°C
Afwegen:  900 gram bij 56% water 
   (wanneer afgewerkt met sesam of maanzaad 25 gram in mindering brengen)
Bolrijs of puntrijs:  45-60 minuten
Opmaken  
Narijs:  ± 70 minuten
Baktemperatuur:  ± 240°C
Baktijd:  ± 40 minuten
Uitkomst:  9 stuks

Werkwijze

  • Decoreren met sesam of maanzaad direct na het opmaken.
  • Knippen en snijden direct vóór het inschieten.
  • Ca. 3 minuten voor het einde het bakproces de wasemschuif openen.
  • Na het bakken zo snel mogelijk lossen op planken of rekken.

volkoren brood

Ingrediënten

volkoren tarwemeel      5000 gram   100%  
gist        100 gram      2%
zout          75 gram      1.5%
bvm voor bruinbrood        150 gram      3%
water ca. 3300 gram    66%
Deeggewicht      8625 gram  

Afwerking

  • Geplette tarwe

Aanwijzingen

Deegtemperatuur:   27°C
Afwegen:  950 gram bij 66% water; bij 56% water 900 gram
   (wanneer afgewerkt met geplette tarwe 25 gram in mindering brengen)
Bolrijs of puntrijs:  45 minuten
Opmaken  
Narijs:  ± 70 minuten
Baktemperatuur:  ± 240°C/275°C.
Baktijd:  ± 37 minuten
Uitkomst:  9 stuks

Werkwijze

  • Direct na het kneden afwegen.
  • Bolrijs 45 minuten.
  • Decoreren met geplette tarwe direct na het opmaken.
  • Bij inschieten iets stomen.
  • Ca. 3 minuten voor het einde van het bakproces de wasemschuif openen.
  • Na het bakken zo snel mogelijk lossen op planken of rekken.